Turecká kuchyňa

Turecká kuchyňa rôznorodá a pestrá

čerstvé ryby, čerstvá zelenina a bylinky, jednoducho grilované kurčatá, jahňacina a smotanový jogurt - to sú hlavné časti tureckej kuchyne.

Veľmi známym jedlom aj na Slovensku je kebab - jahňacie mäso, ktoré je neustále opekané na otočnom ražni a pripravované nakrájaním a napichnuté s opečenou zeleninou. Dönercis je tiež pečené jahňacie mäso, ale v tomto prípade je podávané s chlebom alebo s ryžou. Pideci ponúka pide, čo je niečo podobné ako pizza - lahodná zmes chlebovej placky pokrytej s mäsom, zeleninou a syrom.

Keď idú Turci do reštaurácie s najväčšou pravdepodobnosťou je to lokanta - jednoduchá reštaurácia poskytujúca obed pracujúcim a tiež večere rodinám bývajúcim v blízkosti reštaurácie. Turecké raňajky podávané aj v tom najjednoduchšom hoteli sú jednoduché a postačujúce. Často je pokrájaná uhorka, olivy, paradajky, vajcia uvarené natvrdo, jogurt, ovocie a plátky chleba.

Výber hlavného chodu obsahuje bohatý výber jahňacieho a kuracieho jedla, bravčové mäso sa v tejto moslimskej krajine nepodáva. Hovädzie mäso ak sa objaví tak je väčšinou mleté. Akákoľvek reštaurácia tiež ponúka hlavné jedlo nazývané tiež manti ( ravioly plnené mäsom) a kofte ( mleté mäsové guľôčky). Typickou zeleninovou prílohou sú boby alebo cukina, jednoducho varená v pare a šalát z listovej zeleniny. Najčastejším dezertom je baklava -veľmi tenké lístkové cesto máčané v mede alebo tiež halva -sezamové cesto.

V Turecku mnoho reštaurácii neponúka alkoholické nápoje. V letoviskách je však jednoduchšie nájsť takéto podniky ako v iných tureckých mestách. Mnoho reštaurácii ponúka turecké vína pochádzajúce z Kappadokie- biele víno Cankaya z viníc Kavaklidere stojí za ochutnávku.