Bulharská kuchyňa

BULHARSKÁ KUCHYŇA – Zdravá a voňavá

    Bulharská kuchyňa je považovaná za jednu z najzdravších kuchýň v Európe. Cítiť je vplyv tureckej a gréckej kuchyne, ale aj stredoeurópskych a balkánskych krajín. Základom tejto kuchyne je kvalitná zelenina. V Bulharsku nie sú jedlá ostré, ale skôr aromatické. Všetky reštaurácie v Bulharsku majú na svojom jedálničku širokú ponuku bulharských jedál. 

    Na raňajky sa podáva väčšinou jogurt a banica (jemný závin s balkánskym syrom). Banica je známa tiež pod tureckým názvom bjurek, ktorý je tiež plnený kozím syrom a mletým mäsom. Obed a večera začínajú zeleninovým šalátom, nasleduje hlavné jedlo z mäsa s paprikou alebo iné zeleninové jedlo. Súčasťou hlavného jedla nebýva spravidla príloha (garnitur). Najviac sa používajú zemiaky ako príloha pripravené na rôzne spôsoby. Jedlo končí dezertom – baklavou (sladké pečivo z lístkového cesta plnené orechmi a sirupom).  Z veľkého výberu domácich, dosť silných a chutných ovocných destilátov dávajú Bulhari prednosť slivovici pod názvom Trojanska slivovica. V Bulharsku má víno dlhú tradíciu, takmer 5 tis. rokov. Za perlu medzi bielymi vínami považujú odborníci zlatý mok z Evksinovgradum, teda Varny, ktorý však nedostanete všade a vo všetkých obchodoch. Ľahší misket (muškát) pochádza z Pomoria a z Karlova. Typické odrody bieleho vína sú teda Dimiat a Pamid, červeného vína Gamza a Mavrud. V obľube je aj bulharské pivo Zagorka, Kamenitsa a Šumensko.

    Malé a ľudovo zariadené krčmičky sa nazývajú chan alebo chanče. Kvalita jedla je v nich len o niečo lepšia ako v iných reštauráciach. V bežných krčmičkách mechana sa čapuje iba pivo, víno a pálenka, iba výnimočne tu dostanete šalát alebo mäso na grile. Stojí za to určite navštíviť aj tradičnú slakarnicu, teda niečo ako naše cukrárne.

    Bulharské polievky sa podávajú spravidla s bielym chlebom a často bývajú servírované ako hlavné jedlo. Bob čorba (hustá zahustená fazuľová polievka) je národným jedlom a pripravuje sa na rôzne spôsoby podľa miestnych zvyklostí. Ďalšou známou polievkou je pileška (kuracia) alebo škembe čorba (držková). Rybia polievka je rybena supa, šošovicová polievka je lešta čorba. Ďalšími sú napr. teleško vareno (silný vývar z hovädzieho mäsa), čorba topčeta ( polievka s mäsovými knedlíčkami). Typickou bulharskou polievkou je tarator (studená polievka z jogurtu, cesnaku, uhoriek, orechov , kôpru a olivového oleja).

Vybrané bulharské špeciality:

Ø  Džuveč – v hrnci varená zmes zeleniny s mäsom a zemiakmi

Ø  Kačamak- kukuričná kaša zapečená s vajíčkom a syrom, podávaná v kameninovej nádobe

Ø  Kjufte – guľôčky mletého mäsa na grile

Ø  Mešana skara- mäsová zmes na grile

Ø  Salata bob- fazuľový šalát s cibuľkami v octe a oleji

Ø  Sirene po šopski – ovčí syr s paradajkami a vajcami zapekaný v hlinenej nádobe

Ø  Skumrja- grilovaná makrela (klasika bulharskej kuchyne)

Ø  Snešanka- uhorkový šalát s tučným jogurtom a s kúskami vlašských orechov

Ø  Šopska salata- klasický, bulharský pokrm, šalát z paradajok, uhoriek, paprík, bohato posypaný ovčím syrom.

  Na obr. je polievka tarator